Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.10.12. 17:39 Közgazda

A kapitalizmus, kommunizmus, és szociális piacgazdaság után merre tovább?

A kapitalizmus fejlődési folyamatát a tények alapján ismerjük, óriási műszaki-gazdasági-társadalmi fejlődés, amely létrehozza a munkásságot, általánosítja a tőke/munka viszonyt, a pénzgazdálkodást, ugyanakkor létrejönnek az árnyoldalak,, kiéleződnek  a társadalmi konfliktusok , súlyos harc bontakozik ki a fejlett nézetek közt piacokért, válságok söpörnek végig időnként az egész földgolyón, permanens harc folyik  a nyersanyag forrásokért, s két világháború szörnyűségei kíséri a XX. századi történelmet.Létrejön a Szovjetunió, amely "bevezeti" a kommunizmust, amiben később követi Kina, majd a II. Világháború után ebbe a rendbe sorolódnak a Kelet Európai országok is. a kerülnek ,

Hamar kiderül, hogy a kommunizmusnak keresztelt állampárti diktatórikus központi utasításos rendszerek gazdaságilag nem hatékonyak, de képesek egy szerény szociális biztonságot nyújtani mind az un. uralkodó osztálynak, mind az azzal szövetséges egyéb osztályoknak és rétegeknek.

Az is kiderül, hogy a fejlett kapitalista Európai országokban kialakul egy szociális védőháló. és létrejön a szociális piacgazdaság, amely megpróbálja kombinálni a megőrzött kapitalista szabad vállalkozás előnyei a szociális ellátások egy bizonyos szintjével, amely alakzat igen stabilan működik.

Utóbbi történelmi vonzása egy ilyen fejlődés kívánatos útjára vonzza a szocialista-kommunistának keresztelt országokat, amelyek eltérő sikerekkel ezt az utat járták az elmúlt 20 évben. Most azonban immár 4 éve beköszöntött a világgazdasági válság, a növekedés láthatóan elakadóban van. Merre tovább? Mehet hosszú távon tovább az alapjában kapitalista fejlődés, vagy egy más irányt vesz a fejlődés?  

A bolygó tönkremenetele ebben a nagy fejlődésben arra utal, nem lehet további évszázadokig, de talán évtizedekig sem fenntartani ezt a modellt. Mit tegyünk? Ti mit gondoltok?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr994835157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása