Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.01.07. 16:51 Közgazda

Egy közgazda beköszönése

Ebben a blogban szeretném a továbbiakban folyamatosan kifejteni gondolataimat napjaink legégetőbb gazdasági-társadalmi konfliktusairól, politikai küzdelmeiről. Ezt a blogot felháborodásom fűti, idősebb ember lévén elegem van abból, hogy minden politikai erő amikor hatalom hoz jut, váteszként kezdi, és és a végén rosszabb állapotban adja tovább az országot, mint kapta.  

Egyszerűen a politika, a politikusok játszanak velünk. Igaz, jó ideje rettentőek az objektív feltételek, picik és gyengék is vagyunk, de a politikai elitünk, vezető politikusaink tevékeny közreműködésével hazánk egy tönkretett országgá vált. Biztos, hogy van egy ingatag helyzetű középosztály, de iszonyú szociális helyzetben vannak munkanélküli százezrek, 50-es éveikben elbocsátottak, feleslegessé vált mindenféle szakmájú emberek. 

Az elmúlt 100 év vagy 7 rendszer- és rezsimváltást hozott, és eddig mindből rosszul jöttünk ki. Az elmúlt 20 éves kapitalista fejlődésünkben és a polgári demokrácia működésében utat tévesztettünk.  A művi úton legyártott kapitalizmusunk gazdasági hatékonysága gyengére sikeredett, hiába van polgári demokráciánk, nincsenek állam- férfiaink.

A FIDESZ-ben volt a bizodalmunk az elmúlt választásokon, bárhogy is ragozzuk. A FIDESZ nekiesett Magyarországnak, és nem a lassú szerves fejlődés útját választotta, hanem durván és átgondolatlanul belevágott mindenbe, amibe csak tehette.  Új "osztályharcot" vív politikai ellenfeleivel, és eközben egymásnak ugrasztott minket. Itt most mindenki mindenkit utál, amikor pedig a legjobban együtt kellene működnünk. 

Hazánk komplett deklinációban van. Egyetlen út van, keresnünk kell egymást, össze kell valamennyi politikai erőnek fognia, és újra ki kell találnunk magunkat, egy olyan közös minimum alapot kell keresni, amelynek alapján előrevivően folytatódhat a politikai erők hatalmi harca. Az egymással való politikai harc nem cél, hanem eszköz,a problémákkal kell megküzdeni, és valamilyen fokon megoldani.

Egyes barátaim szerint ez az elképzelés tiszta naivitás. De én hiszek a demokratikus politikai működés kialakíthatóságában. Ha bekövetkezik az államcsőd, az sokkal kegyetlenebb tanár lesz.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr663526722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása