Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.04.02. 12:32 Közgazda

Kommunizmus és kommunistázás

A kommunista minősítés, a kommunistázás a magyar politikai küzdelmekben a jobboldalt képviselő hatalmi erők kedvenc  kifejezése. Szinte szitokszóvá nőtte ki magát, Orbán, Kövér, Dózsa, Lázár ha a fő ellenséget akarják nevesíteni, akkor természetesen a ma már nem vagy alig alig létező kommunistákban lelik a fő ellenséget, és nem a munkanélküliségben, a társadalmi egyenlőtlenségekben, a magas árakban, a gyenge magyar versenyképességben, és más hasonló tényezőkben.

Szinte vidítóan üres, hogy mechanikusan és nemes egyszerűséggel úgy beszélnek a Kádár korszakról, mint egy igazi kommunizmusról. A dolog szégyenletesen szánalmas, hiszen a Kádár korszak prominensei sohasem gondolták, hogy a Kádár korszak társadalmi alakzatának leírására bármikor alkalmas volna volna a "kommunizmus" megjelölés, hanem mindig ragaszkodtak a "szocializmus" megnevezéshez. 

A kommunizmus szerintem Marx társadalmi fejlődési cél-ideálja volt, amelyet lehet szeretni,  lehet tagadni, vitatni, utálni, de azon kívül, hogy a Marxi utópia legnagyobb elődjeként talán Jézus Krisztust kell tekintenünk, ez a társadalom soha sehol nem jött létre. Társadalmakat ui. nem lehet gyártani. 

Azt a társadalmat, amely a Marxi kommunista eszmekör bázisán (amelyben csodálatos, és téves elemek egyaránt megtalálhatóak, és melyik eszmekörben nincsenek ilyenek) létrejött, azt a Szovjetunióban kommunizmusnak nevezték, és ami Magyarországon a Kádár korszakban létrejött, szocializmusnak.

Ami a vicc, bár természetesen az én fogkefémen kívül mindkét országában a termelési-szolgáltatási eszközök, kapacitások állami tulajdonban voltak. mégis, a két rendszer között hatalmas különbségek voltak. A magyar gazdaság és társadalom sokkal jobban hasonlított a nyugati társadalmakra, mint a szovjet társadalomra,

Ha a Szovjetuniót illetik ma a kommunizmus minősítéssel,  akkor Magyarország sosem volt kommunista, még ha Kádár (és a politikai felső hatalmi szervezetek tagjai?) mindig is saját magukat kommunistának minősítették.

A történészek nyilván sok oldalú megközelítésekkel fogják vizsgálni e minőségeket. Minden esetre én úgy vélem, a Kádár korszak egy jóléti szemléletű államkapitalisztikus formáció volt, míg a Szovjetunió egy feudalisztikus ipari állam volt, amelynek a kommunista ideológia volt az államvallása. 

A kommunistázás ma csak eltereli a figyelmet arról az aprócska tényről, hogy 20 évvel a rendszerváltás után a magyar lakosság több mint 70 százaléka sokkal rosszabbul él, mint  Kádár korszakban. 

 

szocials egy  amelyet eamelyeket tisztelek,és nagyon nagy tévedések 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr484355856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása