Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.01.24. 12:17 Közgazda

Felsőoktatási reform a pénztárcán keresztül?

Felsőoktatásban dolgozó közgazdaként a felsőoktatásban dolgozom immár jó 20 éve folyamatosan, és a 60-as évek végén is időnként tettem ezt beugró libelle módján, de még sosem kérdezte meg senki, milyen lépéseket tartanék fontosnak megtenni a gazdálkodási területen folyó felsőoktatással kapcsolatban. Most az egész Orbán-Hofmann felsőoktatási reformon átsüt, hogy az állami bukszára gyakorolt nyomás enyhítésének szándéka határozta meg az egészet.

Úgy vélem, helyette alapvető prioritásokon, adottságainkon  kellett volna először komoly tisztázó vitákat folytatni, s oktató helyenként kérdéseket feltenni. Ilyenek, korszerű anyagokat tanítunk, megfelelően szűrt tanárok oktatnak? felkészült képzőhelyek tanítanak?  folyik-e tudományos munka a képzési helyeken, ill. a tanároknál? gyakorlatiasak-e az oktatási anyagaink? rendelkeznek-e a tanárok gyakorlati tapasztalatokkal, vagy csak a szakkönyvből tanultakat közvetítik? nemzetközi szinten összehasonlítva versenyképes tudást adunk a növendékeknek? Ha ezekre a kérdésekre oktató helyenként nincs válaszunk, hogy lehet eldönteni, melyik oktatóhelyre, mely szakra hány fő oktatásának a költségeit kívánja vállalni az állam?

Országos nézőpontból milyen arányú állami  illetve magánoktatás legyen? Szerintem a magán felsőoktatási intézmények indulásakor alapvetően magánforrásokra alapozott oktatásnak lett volna szabad létrejönnie, azzal, hogy az oda járni kívánó növendékek számára állami pályázati forrásokat nyitottak volna. Így egy olyan finanszírozási függésbe kerültek a magán felsőoktatási intézmények, amelynek alapján nem csak a piac, nem csak a demográfiai visszaesés miatti növendékszám csökkenés szelektálja csak őket, hanem az állam is a jelen forrásszűkítéssel.

Ezer ága-boga van a dolognak. s mint mindig, e dologban is a kibeszéletlenség az úr. Minden esetre a szegény gyerekek továbbtanulási lehetőségének biztosítása című szöveg iszonyúan hangzik.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr633743652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása