Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.03.18. 12:25 Közgazda

Merre lehetne a magyar gazdaságot előremozdítani?

Az EU szabályozások valószínűleg nem túl sok lehetőséget nyújt az államnak, hogy a gazdasági fejlődést támogassa, mivel alapvetően a gazdaságot magánvállalkozások autonóm területének tekinti. Természetesen kemény szabályozások léteznek a magángazdasági szféra befolyásolására, de a rendszer alapvetően a piaci vezérlés eszméjén nyugszik. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a hazai gazdaság felépítése, mélyszerkezete nem tud elégendő munkaalkalmat nyújtani a hazai munkaérőnek.

Nagyon egyetértek Róna Péterrel, hogy hogy nagyon kevés magas hozzáadott értéket tartalmazó készárut termelünk, és túl sok alapanyagot, félkészárut, kevés a magasabb tudásigényes termelés. Szerintem két irányban bizonyosan van mozgási - fejlődési lehetőség.

Nagy szavakkal szólva a magyar mezőgazdaság kistermelői része bizonyosan alkalmas lenne a biotermelés általánosabb kiterjedtebb alkalmazására, és a biotermékek Európai széleskörű exportjára, ebben látnám az egyik meghatározó gazdaságfejlődési irányt, az állam, a szakmai kamarák stb. bizonyosan tudnának segíteni a piacszerzésben, a piaci szövetkezésben és a finanszírozás támogatásában is.

A másik iránynak az ipari vállalkozások innovációs alapokon való végtermékgyártás felé fejlődésének támogatását tartanám. Nem elsősorban, illetve csak az innovációs alapú technológiai fejlesztést kellene támogatni, hanem mindenek előtt a  végtermék-orientációt, hogy a kiszemelt területeken létrejött készáruink képesek legyenek behatolni a nemzetközi piacokra és határozott pozíciókra tegyenek szert. 

Véleményem szerit a magyar tőkepiac úgy ahogy van, ezt a folyamatot nem tudja alátámasztani, mert ehhez nagyobb kockázatvállalásra kész tőkeforrások kellenének. Vajon nem lenne e értelme egy kisvállalkozási tőzsdei mechanizmus kiépítésének, mely lehetőséget adna a kicsiből a nagyba fejlődés megalapozására? Ma egy kisvállalkozás nem tudja kinőni magát. Nem tud naggyá lenni, nemzetközi piacokra lépni.

A multik erre képesek, de amíg egy kisvállalkozás lokális alapon szívesebben fejlődik, mint egy nagy, erre lehetne építeni. Kíváncsi lennék, mi erről a közgazdász kollégák véleménye.   

vrea, az ipar államilag támogatandó reknstrukcióának t gép  ennekzt. dologban bizonyosan tud segíteni a magyar állam a vállalkozói szektornak: 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr634323633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása