Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.02.14. 23:20 Közgazda

Minek, kinek a 2/3-a dönt életről, halálról?

Bár nem vagyok jogász,, de remélem jól értem, a 2/3-os törvénykezés célja a legjelentősebb törvények túlnyomó parlamenti többséghez kötése. Ez közhely. A Fidesz kormány a Fidesz 2/3-os választási sikere alapján az elmúlt másfél évben óriási tömegű sarkalatos törvényt, új alkotmányt szavazott meg. Azonban a 2/3-os szabályizásnak ez esetben van egy kis kehélye ahhoz képest, ami a fejekben akkor lehetett, amikor a 2/3-os törvényt kitalálták. Akkor négy párt alkotta azt a parlamentet, amely ezt a törvényt hozta! Senki sem gondolt arra, hogy többször is előfordulhat olyan helyzet, hogy egy párt megkapja a választók 2/3-ának szavazatát. Horn minden kényszer nélkül felajánlotta, hogy önként azt a magatartási szabályt alkalmazzák, amely szerint 4/5-ös többséggel szülessenek ilyen törvények.

Igaz, ez megnehezítette törvények 4/5-ös többséggel való meghozatalát, de senki se vitathatta e törvények legitimitását, széles választói rétegek felhatalmazása alapján történt jelentősen konszenzusos megszületését. 

Ma a Fidesz szintén 2/3-os felhatalmazást élvez. De nem volt hajlandó a Horn féle 4/5-ös kiszélesítésre, hanem az elmúlt másfél évben egymaga törvénykezett a sarklatos törvények, a magyar alkotmány vonatkozásában, s így e törvények, az alkotmány egy egypárti akaratot, és (a legjobb esetben egy párt választói politikai nézeteinek homogenitását feltételezve) kényszerítenek az egész társadalomra, praktikusan akár évszázadokra.

Nem jól van ez így. a jelen szabályozás a mi helyzetünkben nem kényszeríti ki e kiemelt törvények széles társadalmi-politikai  konszenzuson nyugvó meghozatalát a parlamenti munka rendszerében. Mi több, végteleníti az egypárti politikai diktatúrát.

Egyértelmű, a következő két évet ki kell bekkelni, és a mára  báránybőrbe bújt Fideszt hagyni kell egyedül, nem megosztva a felelősséget azért a lefelé forduló gazdasági társadalmi spirálért, amelyet jórészben eddigi arrogáns politikája idézett elő. 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr464107243

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ipsos: Javított a Fidesz 2012.02.15. 15:25:02

Ugyan a társadalom többsége továbbra is a pártokat elkerülők csoportjába tartozik, arányuk csökkent az elmúlt hónapban. A Fidesz és az MSZP javított, az előbbinek 16-ról 18 százalékra nőtt a választókorú népesség egészén belüli támogatottsága, utóbbinak p…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása