Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.02.11. 15:50 Közgazda

Mi az igazság az EU és Magyarország viszonyában?

Bár bizonyos, hogy OV rossz modorával, antidiplomáciai közlekedési módszereivel, minden mellett és ellen való érvelési képességeivel, csúsztatásaival, diktatórikus hajlamaival együtt is bizonyos mértékig felmentendő az EU-val való kapcsolatok megromlása ügyében.

Az a véleménynem, hogy az EU-hoz való csatlakozás sem nekünk, sem Kelet Európa más népeinek nem hozta meg azt a gazdasági felemelkedést, amelyet reméltünk tőle. Ennek fő okát abban látom, hogy mi bekerültünk egy nálunk több lépcsővel fejlettebb, érdekeit nálunk jóval jobban érvényesíteni tudó gazdasági közösségbe, amely igazában nem segítette gazdaságaink modernizációját, felzárkózását, versenyképessége partnereivel azonos szintre emelését.

A relatív elmaradottságunk az EU és más fejlett ipari államok gazdasági szereplői számára hazánk könnyű belépést jelentett piacainkra, a privatizációs folyamatban vállalatok irreálisan alacsony áron való megvásárlására. A saját tulajdonú nagyvállalatok vagy megsemmisültek, vagy külföldi tulajdonba kerültek, a KKV szektor pedig a maga belföldre orientált körülményeivel lényegében stagnál.

A hazai tőkefelhalmozási képesség az országban alacsony, s mivel a magyar gazdaságban a saját tőke megtérülése alacsonyabb a hitelkamatoknál, ezért a saját forrásból való beruházások nem voltak képesek a fejlettségi gap leküzdésére. A hazánkba települő külföldi direkt tőkeberuházások volumene összgazdasági szinten nem tudott szélesebb hatású modernizációt biztosítani. Nem vitás, hogy az EU eddig jelentős forrásokat biztosított a gazdasági fejlődéshez, de komoly, széles köorü modernizációt ez sem tudott hozni.   

Ezért aztán az ország GDP termelő képessége alapjában véve stagnáló tendenciájú. Ha ehhez hozzávesszük az infrastruktúrák hihetetlen fejletlenségét, amelynek az elmúlt évek beli fejlesztése óriási állami forrásokat is igényelt, akkor megállapítható, a magyar gazdasági fejlettségi szintnek az EU-éhoz való fejlődése, egy komoly külső Marshall terv nélkül nem képzelhető el.

Gyurcsány is felismerte ezt a helyzetet. és kérte az EU-t, hogy hozzon létre a Kelet Európai államok felfejlesztésére egy 100 md. Eurós  fejlesztési alapot, de ezt a javaslatot az EU élből, nagy méltatlankodás közepette lesöpörte az asztalról. Még arra se volt hajlandó, hogy az Orbán kormány hatalomba lépésekor egy 7,5 százalékos államháztartási  hiány lehetőségét megadja e kormánynak, holott már az előző válság hatására hozott számtalan intézkedés miatt a gazdaság hanyatlásnak indult, és az életszínvonal csökkent.

A 2012-es EU 2,5 százalékos államháztartási hiánycél további nagy áldozatokat igényel, miközben a válság és az EU és köztünk lévő asszimetrikus versenyképességi viszony miatt a GDP tömege is valószínűleg csökkenni fog. Az országnak nincsenek beruházási forrásai. A közszférában több intézmény az alulfinanszírozás révén csőd szélén áll. Kérdem én, milyen tartós, államháztartási költségcsökkenési intézkedéseket tart az EU lehetségesnek. Bontsa le az ország teljes egészében a jóléti-szociális rendszereit? Végezzük ki a nyugdíjasainkat?

Az ország 10-20 Md forintos külső hitelre vár az IMF-től akkor, amikor a görög gazdaságba az EU már 300 Md eurót öntött, és Görögország csődveszélye ezzel még messze nem múlt el. A mai viszonyok közt hazánknak nincs felhalmozó képessége, enélkül nem nőhet a versenyképesség, enélkül nem javulhat az egyensúlyi helyzet és a deficites illetve eladósodási helyzet, enélkül nem tud az EU-ban egyenrangú versenytársként és tagországként működni. 

OV ezen a helyzeten próbál jól-rosszul segíteni. Eddigi tevékenysége egyelőre nem látszik segíteni. De akkor hol a megoldás?


 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr614094039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fastn 2012.02.21. 01:12:14

Kedves Tanár Úr!
Most csak az utolsó kérdése merül fel nekem is kérdésként, ami akár egy következő post is lehetne itt a blogon: De hát akkor hol a megoldás?
Hogyan tudunk nem saját forrásból, EU segítség nélkül modernizálni? Kínai, orosz elköteleződés? Hogyan tudunk javítani a tőkefelhalmozási képességen.
Szívesen olvasnám erről, akár csak címszavakban erről a meglátásait.
Üdvözlettel:
egy ex-tanítvány

Közgazda 2012.02.21. 09:22:53

Kedves Exnövendékem! Ötleteim vannak, válaszaim nincsenek. A mezőgazdaságnak vannak esélyei, főként a biotermelés felé. Az iparban a helyzet siralmas, mert a külföldi tőke szándékaitól függ az ipari fejlődés. Sok magyar vállalkozás van, de kevés vállalkozó, ráadásul fejlődési lehetőség főként az innováció nyomán lehetséges. De a jelenlegi gazdasági, társadalmi, stb. feltételek között az innovációs ötleteket az ötletgazdák elviszik, vagy eladják, mert egy nemzetközi szintre fejlesztés-fejlődés lehetősége anyagi szempontból itthon lényegében nulla. A szolgáltatások nagyon ciklus függőek, pl. a gyógyturizmus keretében létrehozott gyógyfürdők manapság éppen csődbe mennek. Az építőipar évekre ki van ütve. Én így látom a mai helyzetet. Üdvözlöm, és jól esik, hogy gondolt rám. Várom gondolataimra további reakcióit.
süti beállítások módosítása