Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.01.11. 20:55 Közgazda

A gazdasági felsőoktatás védelmében

Úgy gondolom, hogy a magyar felsőoktatáson belül napjainkra a menedzsment szakmákkal kapcsolatos képzés túlméretezettsége aligha vitatható tény, nem látjuk, hogy a jelenlegi piaci viszonyok ordítóan nagy létszámú fiatal szakember kiképzését követelnék, sem napjainkban, sem a belátható közeljövőben. Az sem vitatható, hogy igen sok főiskola, egyetem nyújt ilyen képzéseket, elég változatos színvonalon. Tény, hogy a munkaerőpiacon kialakult egy bizonyos sorrend, hogy mely felső oktatási intézmények végzett növendékeit keresik jobban, és melyekét kevésbé vagy alig a munkaerőpiacon, noha az ilyen ítélet alkotásokban sok a szubjektivizmus.

Jelenlegi állapot szerint a gazdasági felsőoktatásban 200 növendék képzésének költségét vállalná a költségvetés. Ez a szám - vezessenek be bármilyen új diákhitel formákat az a diákok önfinanszírozó képességének javítására, a felsőoktatási intézmények egész sorának létét veszélyezteti, Még arra sem ad lehetőséget, hogy a jelenlegi hallgatók oktatását fejezzék be. DE vigyázat, a baba labda jellegű megoldások sosem vezettek jó megoldásokhoz. Készültek bármilyen elemzések is, hogy a várható fejlődések függvényében milyen szakemberekre van szükség? Biztos, hogy új gazdálkodási szakemberekre a jövőben (egy idő után) aligha lesz szükség? Biztos, hogy piaci alapon ez a képzés egyáltalán életben maradhat? Ha egy ilyen diploma mondjuk egy 5 millió forintos hiteltömeget igényel, vajon van annak esélye, hogy egy fiatal szakember ennek adósságszolgálatát a ma ismert fizetések szintjén ki tudja fizetni? 

Ma az EU többségében az állam támogatja a felsőoktatást. A nem állami felső oktatási intézmények ellehetetlenítésével sok veszteség éri az országot. A vidéki magánfőiskolák gazdasági eszközökkel megsemmisítése ezeknek a városoknak a fiatalság megtartására irányuló erejét gyengíti, a helyi gazdaság szakember utánpótlását megnehezíti, és drágítja is. A tanárgárdában megtestesült tudástőke jelentős része elvész.

Szerintem a felsőoktatás állami költségeit nem szabadna egy szakmai oktatás finanszírozásának visszaszorítása révén megoldani.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr123538023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása