Like-olj a Facebook-on!

Egy humanista blogja

A blog alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkozik,. Én magam közgazdász vagyok, és igyekszem politikai elfogultság nélkül a hazai eseményeket. Nagyon szeretném, ha olvasóim kommentálnák nézeteimet, mert a nézetek fejlődése feltétele a .fejlődésnek. Várom vitatkozó megjegyzéseiket. Nem az az érdekes, kinek van igaza, hanem hogy mi az igazság.

Friss topikok

Címkék

2012.04.13. 11:38 Közgazda

A nem készpénzes fizetési forgalom tervezett megadóztatásához

Ha valóban a nem készpénzes fizetési forgalmat a kormány megadóztatja, akkor azt állítom, hogy ennek az adónemnek a hatása, ha valóban utalásonként 400 ft-os adóval számolnak, katasztrofális, amely további visszaesés felé fogja sodorni az országot. Ez ui. nem Tobin-adó, hanem valami teljesen más.

A Tobin adó a spekulációs folyamatokkal, tevékenységgel kapcsolatos pénzmozgások megadóztatását jelenti. A fizetési rendszerek fejlődésének lényge a készpénzforgalom kiszorítása, ezt szakemberek tudják. Valószínűleg 20 év múlva a cash nagyjából el is tűnik a rendszerből, és felváltja helyét a tiszta elektronikus fizetési rendszer. Ennek számtalan előfeltétele, és fejlődési vonzata van, ezekkel itt nem foglalkozom. 

Gondoljuk meg, ha az elektronikus fizetési forgalom minden eleméhez az előbbi adó fog kapcsolódni, akkor az olyannyira megdrágítja mind a vállalkozási szféra, mind a lakossági szféra mind az állami szféra fizetéseit, amely felér egy ÁFA emeléssel. Hát nem elég magas a magyar áfa szint? 

Egy átlagos család havi min. 10 utalást indít, ennek adója az elképzelt adószinten úgy 4000 ft bizonyára lesz. Az eredmény bizonyára legalább 2-3 százalékos árszintnövekedéssel lesz egyenértékű, ami további visszaesést fog az én megítélésem szerint okozni. Milyen jogon? 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://miatuti.blog.hu/api/trackback/id/tr864407595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása